GENEL BİLGİLER

GENEL BİLGİLER

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?



Kullanılmış kızartmalık yağların; evsel atıklarla birlikte atılması, lavaboya dökülmesi, kanalizasyon sistemlerine verilmesi veya kontrolsüz bir şekilde açık alanlara, toprağa bırakılması sakıncalıdır. Bu gibi çevreye zararlı etkilerinden dolayı kullanılmış kızartmalık yağların, çevreyle uyumlu olarak yönetilmesi gerekmektedir.Kızartma amacıyla kullanılan yağlar defalarca kullanıldığından polar madde miktarları yükselir ve yağ kanserojen madde haline gelir.  Kullanılmış yağ kesinlikle bekletilip kullanılmamalıdır. Bekleyen yağın peroksit değeri yükselerek oksitlenir ve bağışıklık sistemimize zarar verir.

Yağlar su yüzeyini kaplayarak havadan suya oksijen transferini önler, zamanla suda bozunarak sudaki canlı türlerine zarar verir. Denizanası oluşumunu arttırarak, deniz kirliliğine neden olur.

Çöpe dökülen atık yağlar, çöp depolama alanlarında sık sık yangın çıkmasına neden olmaktadır. Bitkisel atık yağların çöp içerisine atılması veya dökülmesi yasaktır. Bu yağlar yağmur sularıyla birlikte yeraltı temiz su kaynaklarına ulaşarak temiz su kaynaklarımızı kirletmektedir.

Lavaboya ve kanalizasyon sistemlerine dökülen kullanılmış kızartmalık yağlar; kanal sisteminde borulara yapışarak ve akış hızını engelleyerek; atıksu arıtma sistemlerinde toplam kirlilik yükünü artırarak ve alıcı ortamda da (toprak, su gibi) alıcı ortama oksijen transferini engelleyerek kirliliklere neden olmaktadır.Bitkisel atık yağlar lavaboya döküldüğünde; dren sistemi sıvanır. Kanalizasyon borusu içindeki atıkların yapışmasına borunun daralmasına ayrıca; %40 oranında kanalizasyon sisteminin tıkanmasına sebep olur. Kanalizasyonların temizlenmesi ülkemiz için büyük maliyetlere sebep olmaktadır. Dolayısıyla ülke ekonomisine zarar vermektedir.

Atık yağların soba, fırın, gibi yerlerde yakılması yasaktır. Atık yağların yakılması durumunda içindeki ağır metal ve klor bileşenleri hava ile birlikte atmosfere salınarak havayı kirletir. İnsan sağlığı açısından oldukça zararlıdır.

Toprağa döküldüğü zaman toprağın yapısını bozar. Bitkilere zarar verir ve verim kaybına neden olur. Kızartmalık yağlar üretildiği yerde; diğer atık maddelerden ve çöplerden ayrı olarak biriktirilmelidir. Kızartmalık yağların özellikle fazla miktarda tüketildiği yerlerde (otel, motel, sanayi mutfağı, lokanta, yemekhane v.b. gibi) kızartmalık yağ ünitelerinin (Fritöz, tava gibi) ve kullanılan malzemelerin (tabak, kaşık, çatal gibi) yıkanması sırasında; ortaya çıkan yağ miktarı evsel atıksu içindeki miktardan fazladır. Bu nedenle yıkama ile lavaboda oluşan bu yağların bina içi boru sistemine ulaşmadan önce lavaboya takılacak  yağ tutucularında tutulması gerekmektedir.